Tropical Leaves
  • Jeanine Souren

Relatieproblemen aanpakken of vertrekken?

Updated: Oct 25, 2020


watering grass
where the grass is greener...

Peter en Anne – Therapie-moe en wat nu?


Het schuldgevoel naar de kinderen is groot. Peter heeft al 3 jaar een minnares, Anne en Peter hebben een soort overeenkomst hierover. De minnares wordt echter ongeduldig, de kinderen zijn aan puberen en sluiten zich af en op het werk krijgt Peter te maken met een reorganisatie. Anne drinkt tegenwoordig dagelijks wijn. Zowel Anne als Peter gebruiken slaapmedicatie.


2 weken geleden meldden ze zich aan in mijn praktijk, als laatste poging na jarenlange therapieën met onvoldoende resultaat. De spanning die ze met zich meenemen in mijn praktijk, voelt explosief. Het is niet 1 voor 12, maar 12 uur. Ze kiezen voor de 2-daagse doorpak methode, waarbij de vraag is; echt scheiden of niet? Anne; ‘Is er nog genoeg over om eraan werken of kunnen we beter stoppen, we willen helderheid en durven kiezen, het liefst in harmonie.’


Ook al is iedere situatie anders, steeds weer als ik stellen met dergelijke problematiek in mijn praktijk ontvang, zijn de relatie reserves op. Stellen zijn elkaar soms zo zat en toch zijn ze nog – ook emotioneel – verbonden. Het is nogal wat, om echt te scheiden. Echt scheiden heeft een enorme uitwerking op alles en iedereen eromheen. Dat besef is er vaker wel dan niet, bij de stellen waar ik mee werk.


Voor mij is het zaak om uit de inhoud proberen te blijven van hun visie verschillen, maar juist hen op betrekkingsniveau te laten komen. Pas daarmee kan het perspectief veranderen. Wat gebeurt er nou eigenlijk? Wat zijn triggers en waarom? We hebben het over verwachtingen waarbij verantwoordelijkheid nemen een belangrijke rol speelt. Spelenderwijs, leren ze om zich in de ander te verplaatsen, zonder dat ze hun Eigen Wijsheid hiervoor aan de kant hoeven zetten.


Bij Anne en Peter bleven ik lang stilstaan waar beiden voor willen staan in het leven, wat voor hen waardevol is en waar ze betekenis aan ontlenen. Dat leidde er uiteindelijk toe, om te kiezen voor elkaar en het behouden van hun gezin. Zowel van Anne als voor Peter, bleek dat ze zich – samen – door wilden ontwikkelen in plaats van een ander pad in te slaan. Na de intensieve 2-daagse hadden ze voldoende inzichten om de keuze om niet echt te scheiden te maken. Hierna begon hun reis naar een nieuwe verbinding.


6 Tips om helderheid te krijgen of je wil scheiden of niet:


Is er écht aandacht voor elkaar? Ga na of je je herkent hierin; verdiep je jezelf nog in je partner? Leef je langs elkaar heen? Je kunt wel tijd met elkaar doorbrengen dat is niet hetzelfde als oprechte aandacht voor elkaar. Merk je dat alleen nog de irritante gewoontes van je partner je opvallen? Zijn er momenten van gevoelens van verbondenheid?

Wat zegt je buikgevoel? Ons lichaam heeft vaak sneller door hoe het ervoor staat dan ons brein. Geeft jouw lichaam signalen? Kun je hier eens aandacht aan geven? Op welke moment heb je bijvoorbeeld buik-hoofdpijn? Heeft het iets te maken met je partner? Of jullie samenzijn?

Is er spraken van ongewenste druk? Ga na of er sprake is, van enige vorm van misbruik. Dat kan ook op emotioneel vlak zijn. Als je in een relatie zit waarbij de ene partner misbruik maakt van de ander, is het tijd om je af te vragen waar je mee bezig bent.

Ga na wat jullie gezamenlijke waarden zijn. Stel vast of jullie beiden het belangrijk vinden hoe en of je je verbonden voelt. Waar willen jullie als stel zijn? Nu en in de toekomst? Ben je bereid op weg naar jullie waardes, deze reis samen voort te zetten?

Hoe is jullie seksleven? Als je elkaar aanraakt, voel je elkaar dan ook echt? Geen zin in seks is een veel voorkomende klacht maar hoeft niet te betekenen dat je relatie onherstelbaar beschadigd is. Onderzoek eens of dit ligt aan jullie techniek, aan stress, aan aantrekkingskracht of aan je eigen kernopvattingen hierover.

Is er wel sprake van een relatieprobleem?


Kijk of je je relatie niet de schuld geeft van een gevoel van ontevredenheid dat misschien iets van jezelf is. Onderzoek of de oorzaak in de relatie of partnerkeuze thuishoort, of dat je je ongelukkig voelt om een combinatie van ook andere levensgebieden.


‘Niet veranderen betekent meer van hetzelfde’

Als je helderheid wil krijgen zijn de Time For Each Other programma’s een mooie manier om dat aan te gaan. Deze programma’s zijn versneld en door de hoge mate van intensiviteit kun je relatie verbeteren binnen dagen en niet maanden, zoals bij reguliere relatietherapie. Als geregistreerde BIG Psychotherapeut en geaccrediteerde NVRG Relatietherapeut mét een hoop ervaring, begrijp ik dat er meer nodig is dan alleen liefde, voor een sterke relatie. Time For Each Other is exclusief maatwerk, op beide partners afgestemd.