Tropical Leaves
  • Jeanine Souren

Hoe match je emotionele intimiteit in een relatie?

Updated: Oct 25, 2020Als er een verschil is tussen  je behoefte aan emotionele intimiteit en wat je krijgt in je relatie

Wanneer een van de partners ‘high maintenance’ is en de andere partner ‘lage input’ levert, is er vaak een gevoel van ontevredenheid. Hoe langer je samen bent, des te meer gedragspatronen vast kunnen roesten en hoe eenzamer het kan worden. Dit proberen te compenseren door seks te hebben, meer te verdienen of dure dingen te kopen, werkt niet.


Wat ‘high maintenance’ in een romantische partner betekent, als het niet op het fysieke of financiële vlak is, is dat er meer emotionele aandacht nodig is dan wellicht wordt gegeven – of erkend wordt – in de relatie. De high maintenance partners in mijn praktijk hebben het vaak over hun behoefte aan een diepere verbinding in hun relatie. Ze hebben een groter besef van hun emotionele behoeften en verlangens en een duidelijke mening hoe het zou moeten zijn. Echter, hun ‘lage input’ partner is zich vaak niet zo bewust van dezelfde behoeften.


Hoe verschillende emotionele behoeften en verlangens zich ontwikkelen, kan worden verklaard door de hechtingsstijlen die zich in de vroege kindertijd ontwikkelen.  Deze geven aan, hoe je je in relaties verhoudt. Hoe ‘hecht’ – of niet – je bent opgegroeid, wil niet zeggen dat je deze stijl ook in je verdere volwassen leven blijft hanteren in relaties. Menselijke relaties zijn altijd in beweging en hoe men zich verbindt, hangt af van meerdere factoren. In veilig gehechte personen worden emotionele basisbehoeften al door henzelf vervuld. In relaties betekent dit, dat deze persoon zelden de high maintenance partner is. Bij vermijdende of angstig gehechte volwassenen wordt minder tevredenheid in relaties gerapporteerd en kan dit betekenen dat er een grotere behoefte is voor meer – emotionele – reacties en input van hun partners. In het kort, kan gezegd worden dat emotionele afhankelijkheid ‘high maintenance’ relaties creëert.


4 tips voor het afstemmen van emotionele behoeften in je relatie:


Om te krijgen wat je wil moet je zeggen wat je nodig hebt

Klinkt eenvoudig, toch? Maar dat is het niet. Het vergt een mate van bereidheid om je kwetsbaarheid te tonen. Ja, dat betekent dat je je blootgesteld voelt. Zodra je besluit om dit pad te bewandelen, begint je reis naar een diepere verbinding. Het toelichten van je emotionele (input) behoeften en het geven van praktische tips aan je partner helpt hierbij.


Je partner moet enigszins afgestemd zijn op jouw ‘taal’, om je echt te kunnen horen

Denk maar eens na over hoe je je emotionele behoeften uitdrukt. Gebruik je woorden? Of wordt je partner verondersteld te weten wat je bedoelt met signalen? Er zijn verschillende manieren om met elkaar te communiceren; waaronder verbaal en non-verbaal. Hoe je de juiste frequentie bij je partner kunt vinden, is een kwestie van afstemming.


Definieer grenzen!

Partners in nood, die aandacht zoekend gedrag vertonen, moeten hun grenzen leren kennen. Als eisen of gedragingen onredelijk worden, moeten er grenzen worden gesteld door partner en zichzelf. De low-input partij kan leren om de signalen te herkennen voordat het uit de hand loopt.


Besteed betekenisvolle tijd met elkaar

Het vinden van die diepere verbinding vereist aandacht. Je kent de kreet ‘alles groeit met aandacht’ en dat klopt ook. Te vaak zien mensen hun relaties als vanzelfsprekend en wordt weinig of geen ‘onderhoud’ gedaan. Relaties komen vaak onderaan de prioriteitenlijst en lijden hieronder.


Tip voor de high-maintenance partner:

Als je veel emotionele aandacht nodig hebt, dan kun je leren hoe je kunt herkennen hoe verwachtingen zich in jou ontwikkelen. En hoe je je wensen en verlangens anders kunt leren zien. Dit kan de teleurstelling verzachten, wanneer een partner niet erkent hoe belangrijk iets voor je is.


Tips voor de lage input-partner:

Het vinden van die diepere plek in jezelf, is de reis naar echte verbinding met je partner waard!Personen met een grote emotionele behoefte zijn vaak in staat tot een diepe emotionele connectie. Wat als high maintenance kan worden beoordeeld, kan in feite een onderontwikkeld gevoel van emotionele sensitiviteit zijn.  Je zou dit verhaal kunnen vergelijken met orchidee en onkruid. Het onkruid vergt geen onderhoud, terwijl orchideeën veel aandacht en onderhoud vereisen, maar het resultaat is prachtig!


“Be there. Be open. Be honest. Be kind. Be willing to listen, understand, accept, support, and forgive. This is what it means to love.” ~ Lori Deschene


Interesse in een “Time for Each Other programma”?