Tropical Leaves
  • Jeanine Souren

De expat relatie; let op!

Verhuizen en een verandering van werkomgeving worden beschouwd als belangrijke levensgebeurtenissen. Heb je te maken met extreme stress die jouw relatie negatief beïnvloedt? Of word je belast door een stressvolle thuissituatie veroorzaakt door familieleden (partners en/ of kinderen) die moeite hebben met het aanpassen in hun nieuwe omgeving te passen?


Sue & Bart – Identiteits dilemma

Bart kreeg zijn gewilde baan in Singapore aangeboden, zowel hij als Sue waren enthousiast. Ik krijg een hulp in de huishouding en ben eindelijk klaar met suffe schoonmaak klusjes! Eindelijk krijg ik wat tijd voor mezelf als de kinderen op school zijn!, dacht Sue. Bart was al vooruit aan het plannen voor de reorganisatie taak waar hij voor werd uitgezonden.

De verhuizing verliep soepel, maar na 4 maanden voelde Sue zich onrustig. De kinderen waren op de kleuterschool, de hulp zorgde voor het huis, maar Sue voelde zich eenzaam. Ze miste haar familie. Ze had niet het gevoel dat ze thuishoorde in de expat-kringen van Singapore. Om er niet teveel over na te denken en om haar wanhoop niet steeds te voelen, begon ze wijn te drinken. Veel. Het begon uit de hand te lopen, Bart wist niet wat hij ermee aan moest, en dacht het zal wel loslopen, binnenkort is ze gewend hier in Singapore.


Relatie in gevaar


Vaak worden ‘familiekwesties’ als belangrijke oorzaak aangegeven van vroegtijdig afgebroken expatriate opdrachten. In mijn werk met koppels, merk ik dat relaties tussen partners vaak als vanzelfsprekend worden beschouwd. Maar met expat relaties, vereist juist deze relatie nog meer aandacht en onderhoud, vergeleken met gewone relaties. De kwetsbaarheid van een expat relatie is aan verschillende factoren te wijten. Externe factoren zoals verminderde sociale steun, culturele verschillen, ontwrichting van het gezin, enzovoort, hebben een invloed op de emotionele stabiliteit van elke partner en dus ook op hun relatie. Interne factoren zoals zelfvertrouwen, stabiele geestelijke gezondheid, veerkracht etc spelen ook een rol.

De uitgezonden partner, is vaak bezig met uitdagingen op het werk. Tot voor kort was de traditionele verdeling dat de meereizende partner (trailing spouse), de huishouding bestierde. Evenals de uitdagingen die komen kijken bij het begeleiden van kinderen opvoeden binnen anderen culturen. Vaak met een baan onder hun kennisniveau of geen baan vanwege het ontbreken van een ‘work-permit’, voelt deze partner zich soms verloren en groeit er een – niet altijd gewenste –afhankelijkheid. Hiermee gepaard gaan identiteits- vragen ontstaan. De relatie met jezelf en met je partner verandert vaak ongemerkt. Tegenwoordig wordt meer aandacht besteed aan de carrière van de partner door werkgever, juist vanwege de kwetsbaarheid van expat relaties.

Vanuit mijn ervaring als expat psycholoog, concludeer ik dat deze specifieke doelgroep meer vatbaar is voor relatie kwetsuren. Het gevoel van verbonden zijn is fundamenteel is voor een fijne beleving en gevoelens van geluk gedurende hun tijd in het buitenland.


Relatie tips voor expats:


Bereid je van tevoren voor.Als je de kans krijgt, zoek dan een relatie therapeut met specifieke expat-kennis, die met jullie kan praten over wat je kunt verwachten, voordat jullie worden uitgezonden. Dit kan gaan over het effect op naasten, afhankelijkheids-thema’s, rol verwachtingen, belang van goede communicatie, sociale ondersteuning, carrière, geestelijke gezondheid, culturele aspecten etc.

Leer hoe je een expat-relatie ‘doet’.Relaties van expats zijn kwetsbaarder, meer en betere aandacht is nodig in vergelijking met ‘normale’ relaties. Leven als een internationaal vereist een zeker mate van een innerlijke balans, een open mindset en veerkracht. Besteed aandacht aan je authenticiteit en identiteit en accepteer jezelf om wie je bent, waar je ook bent.

Zoek professionele hulp. Ondanks het stigma, beter vroeger dan te laat. Vind iemand die garant staat voor discretie, (expat) ervaring en professionaliteit. Ook als er nog geen relatie crisis is, plan onderhoudssessies met een relatie therapeut en blijf in gesprek. Probeer elkaar echt te horen, als je luistert naar elkaar.

Maak tijd voor elkaar. Hou rekening met je partner, plan regelmatige en betekenisvolle tijd voor en met elkaar. Het gevoel van verbondenheid is echt belangrijk, zeker zonder het sociale netwerk en familie in de buurt.

Deal met stress. Er is een hoger risico op stress, bij veeleisende levensstijlen en banen. Leer stress te beheersen voordat jij of je relatie opbranden. Ik merk dat mindfulness een geweldige manier is om je geest tot rust te brengen en opnieuw contact met jezelf te maken. Zodra je je in balans voelt, is het makkelijker om contact te maken met je partner.

Heb plezier samen! Vergeet humor vooral niet. Soms is luchtigheid broodnodig en helpt je met het uit je hoofd te komen en in je leven te stappen. Even de verantwoordelijkheden loslaten, verwelkom wat speelsheid in jullie relatie als er teveel aandacht uitgaat naar zorgen.


Iedereen kan profiteren van deze relatietips, maar sommige mensen hebben meer intensieve en persoonlijke ondersteuning nodig. Als expat-psycholoog en relatie therapeut heb ik goed inzicht in de vergrote risico’s van de gevolgen van een internationale baan en ben ik bekend met de potentiële bronnen van stress waarmee een expat in aanraking komt.


Jeanine is ervaren, professioneel, en bied intensieve programma's in Engels en Nederlands. Als je hulp nodig hebt met jouw relatie, ga naar www.reflecttoact.com of bel +31 6 39794898.